Frequently Asked Questions
Veelgestelde Vragen
Ik krijg altijd veel vragen over hypnose. Volgens mij heb je hieronder alle antwoorden. Staat je vraag er niet bij, neem dan gerust contact met mij op.
Klinische hypnose betekent dat hypnosetechnieken worden gebruikt bij het oplossen van geestelijke en lichamelijke klachten.
Indirecte hypnose is gebaseerd op de technieken van Milton Erickson (waarvan NLP is afgeleid). Bij indirecte hypnose duurt het lang voordat er hypnose is en zijn er veel sessies nodig om een probleem op te lossen. Bij directe hypnose, ontwikkeld door Dave Elman, is er snel een staat van hypnose en is er meestal maar 1 sessie nodig om een probleem op te lossen.
Veel mensen weten helaas niet eens dat hypnose klachten kan oplossen. Media houden erg van showhypnose, want dat is gek en sensationeel, maar er wordt weinig geschreven over klinische hypnose. En juist klinische hypnose is bijzonder geschikt om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Mensen hebben hierdoor een beeld van hypnose dat niet klopt.
We zijn dagelijks in hypnose, het is een heel natuurlijke staat van zijn. Denk maar aan bijvoorbeeld dagdromen of in ‘flow’ dingen doen. In deze staat maakt een hypnotiseur gebruik van mechanismen die het brein al van nature heeft om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Hypnose is wetenschap en heel verklaarbaar, in het voorgesprek zul je dat heel goed uitgelegd krijgen.
Nee, hypnose is heerlijk ontspannen en een heel prettige en bijzondere ervaring. Je maakt de hele sessie gewoon mee en behoudt altijd zelf de controle. Een hypnotiseur kan alleen veranderen wat jij wil dat verandert.
In de meeste gevallen wel. Hypnose is een ongelooflijk krachtig instrument. Een enkele keer is een tweede sessie nodig.
Hypnose werkt net als andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen. Gelukkig komt dit bij hypnose niet zo vaak voor en je wordt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid op de sessie, zodat de slagingskans optimaal is.
Nee je gaat niet slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en maakt alles mee. Je brein weet echter precies wat er bedoeld wordt met het commando ‘slaap’ en zal je een zetje geven om sneller en dieper te ontspannen of direct in hypnose te gaan.
Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal het beamen: het is een heerlijke, ontspannen en fantastische ervaring. Je raakt niet ‘weg’, je hoort alles en maakt alles mee. Hypnose voelt als ‘flow’.
Nee, dit is niet mogelijk. De hypnotiseur heft de hypnose op of je kunt het proces zelf stoppen.
Nee, dat is onmogelijk. Een hypnotiseur kan je alleen ‘dingen laten doen’ die je in het dagelijks leven ook zou doen. Zou je moreel iets verwerpen of normaal gesproken iets beslist nooit doen, dan doe je dat in hypnose ook niet.
Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.
Ook dit is niet mogelijk. Geen bereidheid is geen hypnose.
Een sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf, inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen.
Natuurlijk. Als je het zelf prettig vindt mag iemand bij het voorgesprek zijn. Bij de sessie zelf kan niemand anders aanwezig zijn, de hypnotiseur heeft je focus nodig en alles dat die focus kan verstoren is ongewenst.
Ja dat kan. In geval van directe hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.
Nee, niet zonder dat je al het gevoel had dat er iets zit in het verleden, maar we hoeven in hypnose niet naar het verleden toe om een klacht op te lossen.
Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat, maar het kan ook even duren. Sommige mensen voelen direct “er is iets veranderd!”, andere mensen merken die veranderingen geleidelijk. In enkele gevallen kan het even duren voordat je resultaat ziet. Soms is het onderbewustzijn wat traag in het doorvoeren van de veranderingen en komt het resultaat wat later.
De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend. Een heftige gebeurtenis kan de werking van de sessie even ‘on hold’ zetten of in uitzonderlijke gevallen terugdraaien. Een tweede sessie is in dat geval altijd mogelijk.
Na de sessie voel je je ergens tussen heerlijk ontspannen en euforisch.
Jazeker, je zult je nog even flink ontspannen voelen, maar je brein is helder.
Absoluut, je zult waarschijnlijk zelfs wat meer energie hebben om die dingen te doen.
Een sessie kan niet voor negatieve gevolgen zorgen. geestelijk of lichamelijk. Wat in heel uitzonderlijke gevallen kan voorkomen is de zogenaamde Herxheimerreactie. Daarbij wordt de klacht even erger voordat het beter wordt. Dit gebeurt echter zeer zelden.
Ga voor een hypnotiseur die met directe hypnose werkt. Kijk of vraag naar diploma’s en certificaten. Vraag naar ervaringen van anderen en ga vooral op je gevoel af.