Over Sporthypnose

Mindset

Falen of slagen in het leven, in de sport, het draait allemaal om mindset. Alle ongelooflijke prestaties zijn alleen maar neergezet omdat iemand wist dat hij het kon. Bij alle sporten is de mindset even belangrijk als de fysieke staat. Ben je topfit, maar je bent niet van jezelf overtuigd, dan gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Ben je van jezelf overtuigd, maar fysiek niet goed genoeg, dan ga je het daarmee vermoedelijk ook niet redden. Het samenspel tussen conditie, techniek en de juiste mindset, maakt iemand tot een winnaar. De conditie en de techniek, daar heb je een trainer voor,  je mindset, daar kan ik je mee helpen.

Hoe ontstaat een probleem

Als iets in het leven of in je sport niet helemaal lekker gaat, je hebt klachten, iets lukt je niet, dan zit daar altijd een overtuiging achter. “Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, het lukt mij toch nooit”, bijvoorbeeld. Die overtuiging zit niet in het bewustzijn want dan had je het wel opgelost. De overtuiging zit in het onderbewustzijn en daar kom je zelf niet bij. Wat andere mensen ook zeggen, vrienden,  trainers, coaches, psychologen: je snapt het wel, maar je voelt het niet! Daar is een heel logische verklaring voor.

Filter

Tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn zit een filter, wij noemen het de ‘kritische factor’. Die filtert binnenkomende informatie naar het onderbewustzijn op “is dit waar?” Daarbij gaat dat filter checken in het onderbewustzijn of deze informatie al bekend is. Kent het die informatie, dan wordt het heel makkelijk doorgelaten naar het onderbewustzijn als waar, want het is bekende informatie. Kent het de binnenkomende informatie niet, dan wordt het niet of nauwelijks doorgelaten. Zeg je tegen iemand “jij bent stom”, dan gaat die persoon niet zomaar geloven dat hij stom is omdat jij het zegt. Het filter gaat kijken “ken ik die informatie?” en als het goed is kent hij die informatie niet en wordt het niet geaccepteerd als waar. 

Kindertijd

Een kind tussen 0 en 8 jaar heeft nog geen filter. Die ontstaat namelijk pas rond je 8ste jaar. Zeg je tegen een kind onder de 8 dat het stom is, dan zal het geloven dat het stom is, net als in de tandenfee en de paashaas. Doordat er (nog) geen filter is, wordt de informatie direct doorgelaten als ‘waar’. Je kunt je dus voorstellen dat bij een klacht in het nu, het zaadje voor die klacht vaak geplant is tussen 0 en 8 jaar. Vaak.. niet altijd, er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een overtuiging, ook op latere leeftijd. Wanneer je iets onveiligs of zelfs traumatisch hebt meegemaakt bijvoorbeeld, of wanneer je flink gefaald hebt, je lichaam je in de steek heeft gelaten, iemand je negatieve suggesties heeft gegeven of er iets anders vervelends is gebeurd. Zit er eenmaal een overtuiging in het onderbewustzijn, dan kan iedereen je vertellen dat je het kunt, maar als die informatie niet bekend is, gaat het brein het niet accepteren als ‘waar’.

Hoe werkt het onderbewustzijn

Je onderbewustzijn heeft een heel belangrijke taak en dat is: veilig blijven, overleven. Het dient als bescherming. Het onderbewustzijn denkt niet in goed of fout, daar hebben we het bewustzijn voor. Het onderbewustzijn ‘denkt’ in prettig/onprettig, veilig/onveilig. Als iets onprettig of onveilig voelt, dan gaat het onderbewustzijn iets doen om herhaling daarvan te voorkomen. Het gaat een strategie ontwikkelen. Bijvoorbeeld de situatie ontwijken, gedachten creëren die je ergens van weerhouden. Angst creëren, want als je bang bent, ga je iets niet (meer) doen en weet het onderbewustzijn dat je veilig bent. Zo’n strategie is voor het brein een goed oplossing, maar niet voor de persoon die er last van heeft. Veel mensen zijn zich er niet eens van bewust dat hun klacht veroorzaakt wordt door een overtuiging. Die hebben alleen maar last van de gevolgen. Hoe dan ook, die overtuiging zit er en deze belemmert je. Je wil ervan af. Alleen, hoe kom je in dat onderbewustzijn?

De oplossing met sporthypnose

Hypnose is geen slaap, je komt niet in een of andere rare vage staat: hypnose is focus! Als je je aandacht focust onstaat er als vanzelf een staat van hypnose. Je bent dagelijks in hypnose alleen weet je niet dat dat zo heet. Bijvoorbeeld wanneer je zo gefocust bent op je eigen gedachten dat je brein een stukje van de autorit niet opslaat en je even niet meer weet hoe je op plaats van bestemming bent aangekomen. Flow is ook hypnose, heerlijk in je eigen bubbel werken of knutselen en ineens zien: jeetje is het al zo laat!. Opgaan in een boek of een film, dagdromen, het is allemaal hypnose en hypnose zelf kan niet iets voor iemand veranderen, het is gewoon een staat van zijn, net als wakker zijn of slapen. Alleen.. in hypnose gaat je filter aan de kant, zodat er toegang is tot het onderbewustzijn en je daar de belemmerende overtuiging kunt veranderen. Immers: als er geen filter is, wordt de binnenkomende informatie wel geaccepteerd. Er zijn twee stromingen binnen hypnose als therapievorm: directe en indirecte hypnose. Indirecte hypnose (ook wel klassieke hypnotherapie) is langzaam, gaat niet diep en je hebt vaak veel sessies nodig. Direct hypnose is snel, gaat diep en kan een klacht vaak in 1 sessie oplossen. Ik werk met directe hypnose.

Geen sporter, wel hypnose?